El grau de compromís que té el ciutadà en relació amb el reciclatge va a l’alça, tal com ens mostren les xifres obtingudes durant els darrers anys en la separació d’envasos. Cada vegada són més les persones que decideixen prendre consciència i sumar-se a través d’un petit gest senzill i quotidià a la contribució d’un medi ambient millor.
Tot i les dades esperançadores, avui en dia encara ens queda molta feina a fer. Conservar el medi ambient i difondre les diferents pràctiques a seguir per aconseguir-ho, és un dels principals reptes que existeixen en el nostre planeta. És important fer-ne una difusió a tota la ciutadania en general però sobretot, cal que els nens i nenes ho apareguin des de ben petits perquè així prendran consciència durant la seva infància i podran adoptar uns bons hàbits de conducte futurs que contribuiran a un món millor i més sostenible.
RECICLOS i la importància d’educar a través de valors
Des de RECICLOS volem donar suport a iniciatives que apostin i potenciïn la formació necessària per contribuir al bon reciclatge a través de la conscienciació sobre la preservació del medi ambient en la població.
Durant el mes de gener i febrer han tingut lloc, a diferents centres educatius de Sant Boi, un total de 7 tallers sobre tecnologia i reciclatge amb l’objectiu de fomentar la conscienciació entre els seus assistents. Diverses entitats del poble han estat les encarregades de desenvolupar aquestes activitats. En concret han estat tres: Tots Som Santboians, entitat que s’ocupa de la integració de persones amb discapacitats físiques i psíquiques; Cultura Viva i l’esplai Eixida, que porten a terme les seves activitats al barri de Camp Blanc. Aquesta darrera col·laboració ha permès l’expansió del projecte RECICLOS en aquest barri.
La participació ha estat d’unes 130 persones, des de col·lectius més joves fins a gent gran. S’han desenvolupat tallers de tipologies diverses:
- Taller de treballs manuals, per entendre que els objectes poden tenir un nou ús. Aprenem els conceptes de la reutilització i el reciclatge tot transformant una ampolla de plàstic en un fanal o un estoig.
- Taller de joc de taula RECICLOS on s’explica el cicle de vida d’una ampolla des del seu ús fins que es recicla. S’explica el funcionament de RECICLOS a través d’un joc d’equips.
- Debat i noves tecnologies, destinat a grups de repàs d’informàtica, en el qual els assistents coneixen i aprenen en grup sobre la història i el funcionament de RECICLOS.
L’objectiu final dels tallers és que els participants aprenguin els beneficis que aporta l’acte de reciclar en la societat i l’impacte que cada gest diari individual té en la preservació i conservació del nostre entorn. Es dóna a conèixer la informació a través d’una manera lúdica i entretinguda, així els assistents poden experimentar a través de les seves pròpies mans o vivències personals cada cas i entenen millor la necessitat de contribuir-hi.